Pražírna kávy Fiftybeans

Pražení kávy

Pražení kávy je velmi složitý proces, při kterém dochází v kávovníkovém zrnu k mnoha chemickým a fyzikálním jevům. Mnohdy je to velmi nudná a jednotvárná práce. Nás to ale neskutečně baví. Výsledkem každého pražení je něco, co bude našim zákazníkům přinášet radost. A to je i důvod, proč jsme se rozhodli založit pražírnu výběrové kávy.

Ke každé kávě z naší nabídky musíme přistupovat individuálně. Každá je něčím jedinečná. A právě tuhle jedinečnost musíme pražením podtrhnout.

Úkolem pražiče kávy je vyzdvihnout charakter dané kávy. O to důležitější je vybrat „správnou“ kávu. Pražením už to nezachráníme.

cms-img

A jak to u nás vypadá při vytváření ideálního profilu pražení? Zhruba následovně:

V momentě, kdy se rozhodneme kávu nakoupit, máme už za sebou pár ochutnaných vzorků, ze kterých jsme schopni přibližně určit, jak se bude káva v pražičce chovat. Ve chvíli kdy nám zelené zrno dorazí do pražírny, téměř okamžitě putuje do naší laboratorní pražičky Coffee-Tech FZ94. Zde se upraží 4-6 menších várek s různými parametry pražení. Manipulujeme zejména s různými teplotami vhozu zrna do pražičky, intenzitou hořáků a odtahu vzduchu v bubnu a také délkou developmentu zrna, tedy dobou, kterou káva stráví v pražičce po započetí prvního cracku.

Kávu necháme 2 dny odpočinout a poté následuje tzv. profilovací cupping, neboli degustace kávy. Zde se rozhodneme, jaký profil pražení zvolíme pro 15 kg pražičku Coffee-Tech Ghibli. Roli také hraje i to, jestli je káva vhodná pro espresso nebo filtrovanou kávu. U espressa pochopitelně čekáme minimálně 10 dnů, než kávu degustujeme.

Pražení pro espresso vs. pražení pro filtr

cms-img

Jsme zastánci toho, že káva pro filtr, neboli alternativní způsoby přípravy kávy, vyžaduje specifický přístup při pražení. Je to zejména díky tomu, že extrakce nápoje při alternativních metodách mnohdy přesahuje 2 minuty. Což je dostatek času na to, aby se do nápoje rozpustilo patřičné množství cukrů, ale samozřejmě i jiných, ve vodě rozpustných látek, které zrno obsahuje. Ty pak vytváří výslednou chuť a aroma kávy. Káva určená pro tento způsob přípravy je většinou pražena kratší dobu, než u espressa. Lze to poznat i vizuálně- je na pohled světlější a na zkus tvrdší. Kdybychom tuto kávu chtěli použít pro přípravu espressa, které vyžaduje mnohem jemnější mletí a kratší čas extrakce, výsledkem pravděpodobně bude ne příliš chutný slaně-kyselý nápoj. Proč? Zrno prostě není takovým způsobem „propečeno“, aby se do nápoje stihlo rozpustit dostatečné množství cukrů, které se ve vodě rozpouští mnohem pomaleji než soli a kyseliny. 30 vteřin je v tomto případě velice málo.

Kávu praženou pro espresso samozřejmě lze připravovat na filtru, ovšem neužijete si takovou míru balancu sladkosti a acidity. Může se stát, že v takové kávě naleznete tóny hořkosti, které jsou pro nás, při přípravě filtrované kávy, zcela nežádoucí. Cílem tzv. espresso roastu je „sympatický“ a chuťově vyvážený dojem, který v kávě vynikne právě při přípravě espressa. Samozřejmě myslíme také na to, že naši zákazníci budou konzumovat kávu s mlékem. Třeba jako cappuccino. Tam by pražení na filtr už vůbec neobstálo. Mléko by se totiž mohlo, vlivem vyššího obsahu kyselin v kávě, „zdrcnout“ a přinejmenším by chuntalo jako zkažené.

Balení kávy

Káva těsně po upražení produkuje velké množství oxidu uhličitého. Ten je nežádoucí pro chuť. My jej ovšem využijeme jako dočasný „přírodní konzervant“. Po zabalení totiž vysoká koncentrace CO2, skrz jednocestný ventil, vytlačí ven kyslík a životnost kávy uvnitř obalu se tím výrazně prodlouží.

cms-img

Velkoobchodní spolupráce

Budujete kavárnu, restauraci, hotel, bistro nebo jiný druh občerstvení? Provozujete již delší dobu takovýto koncept a hledáte nový vítr do plachet?

Pak je pro vás Fiftybeans ta pravá volba.

Máme pro vás několik výhod:

  • Získáte školení zdarma
  • Velkoobchodní slevy
  • Konzultace a quality management

Zastavte se na ochutnávku kávy a prohlídku naší pražírny

Ochutnejte výběrovou kávu a získejte cenné rady pro správnou přípravu kávy. To vše vás čeká na naší ochutnávce zdarma. Vyplňte prosím následující formulář a pražič Roman se vám ozve pro domluvení termínu.


Hop