Rwanda Mahembe

Nový produkt

Čajová růže, kytičky, citrusy a příjemně sladká dochuť rozinek.

299,00 Kč včetně DPH

Rwanda Mahembe

Tato rwandská káva pochází z produkce pana Justina Musabyiama, který je vlastníkem zpracovatelského závodu Mahembe. Justin se zároveň věnuje pěstování vlastních kávovníků na 8 hektarové plantáži, ale pro pokrytí velké poptávky také vykupuje kávu od okolních farmářů. 

Metodika sběru a výkupu třešní je v rámci Mahembe velmi striktní- vykupují se pouze ideálně zralé třešně, na což dohlíží několik vyškolených zaměstnanců. Farmáři samozřejmě tento fakt neignorují a snaží se toto pravidlo maximálně následovat.

Relativně chladné podnebí Rwandy napomáhá ke kontrolované fermentaci. Třešně jsou zbaveny 70% slupky a následně 10-12 hodin fermentovány v nádržích. Následně je káva v pergamenu rozdělena do 2 tříd, dle hustoty zrn, a putuje na 16 hodin do tanků s vodou, kde dojde k vyčištění, které definitivně zastaví fermentaci.

Ještě vlhká káva je poté rozprostřena na zastíněných síťovaných stolech a ručně vytříděna. Poté se suší až 21 dní na afrických postelích, které jsou kryty sítí proti slunci a jiným klimatickým vlivům. Takto dlouhé sušení výrazně zvyšuje životnost a kvalitu výsledné kávy.

Květinkové aroma růží se velmi hezky doplňuje s chutí šťavnatých citrusů a dochutí rozinek. Jde o velmi vyváženou kávu, kterou nejvíce oceníte při metodách přípravy s běleným papírovým filtrem, tedy Kalita, V60, Aeropress a Immersion Dripper.

Pražení

Tato káva je upražena pro přípravu filtrované kávy. Development, tedy doba od započetí tzv. prvního cracku, je okolo 13%, což je přibližně 80 vteřin. Celkově se 1 várka praží okolo 10 minut. Cílem pražení pro filtrovanou kávu je zachovat charakter dané kávy bez „zelených a syrových" chutí způsobených málo intenzivním pražením nebo „hořkých a štiplavých“ tonů, které jsou v kávě vyvolané příliš dlouhým nebo jinak agresivním pražením.

Čerstvost a životnost kávy

Kávu pražíme v podstatě každý den, ale k vám na mlýnek se dostává okolo 2-3 dne od upražení. Je tedy velmi čerstvá. To má mnoho výhod, ale i nevýhod. Pojďme si je shrnout.

Ihned potom co kávu upražíme, je zabalena do sáčků se zpětným ventilem. Oxid uhličitý, který káva produkuje ve velkém množství ještě pár dnů po upražení, vytlačí ven vzduch (to jsme hodně zjednodušili) a tím dochází k částečné „konzervaci“ obsahu balení. Káva uvnitř vydrží fit ještě přibližně 8 týdnů a někdy i déle. Nemusíte se tedy bát, že káva, která je 2 měsíce po upražení a stále uzavřená v neporušeném obalu, bude chutnat nějak špatně.

Na druhou stranu, káva konzumované těsně po upražení, tedy 1-3 dny od data pražení, může chutnat podobně, jako by byla lehce přepražená (svíravě, dřevitě, atd.). Opět je na vině oxid uhličitý, jehož koncentrace v praženém zrnu ještě neklesla na potřebnou úroveň. Proto doporučujeme kávu praženou jako filter roast, konzumovat nejdříve 4 dny od data pražení.

Skladování

Kávu doporučujeme po otevření spotřebovat co nejrychleji. Ze zkušenosti víme, že přibližně 14 dnů po otevření balení, chutná káva stále tak, jak má. Proto je velikost našich krabiček 250 g. Jste-li velkokonzument, můžete také zvolit balení 1.000 nebo 2.000 g, ovšem počítejte prosím s tím, jak rychlete kávu stihnete „spotřebovat“. Káva otevřená déle jak měsíc už bude za zenitem.

Skladovat kávu doporučujeme v původním balení. Rozhodně ji neumisťujte do ledničky. Můžete však kávu zavakuovat klasickou kuchyňskou vakuovačkou. Navíc, vakuovací sáčky se dají znovu použít. Káva „vydrží“ déle. A chcete-li experimentovat- vakuovanou kávu můžete zmrazit v mrazáku a ochutnat třeba za rok. Pak nám dejte vědět jak chutnala na info@fiftybeans.cz

Odrůda Bourbon
Zpracování promyté
Nadmořská výška 1.800 m.n.m.
Producent Justin Musabyiama
Chuť a aroma čajová růže, květinky, citrusy, rozinky
Země původu region Nyamasheke, Rwanda

Tento produkt zatím nemá hodnocení.

Napsat recenzi

Rwanda Mahembe

Rwanda Mahembe

Čajová růže, kytičky, citrusy a příjemně sladká dochuť rozinek.

Objevte

Podobné produkty

Broskev, pomeranče a moc příjemná limetková dochuť.

359,00 Kč

Hezky vyvážená káva s chutí borůvek, švestek a mléčné čokolády.

339,00 Kč

Hezky sladké a šťavnaté espresso. Borůvkové aroma a chuť švestkové marmelády a smetany.

339,00 Kč

Hutné a sladké espresso s chutí mléčné čokolády a kakaa.

299,00 Kč

Velmi sladká naturalka s perfektní aromatikou a čistou chutí tropického ovoce.

379,00 Kč

Pravděpodobně ten nejvariabilnější způsob přípravy kávy na světě.

929,00 Kč

Základní sada pro metodu přípravy kávy zvanou V60.

399,00 Kč

Vždy čerstvě namletá káva. Doma i na cestách.

1 149,00 Kč

Druhá a vylepšená generace oblíbené baristické váhy.

2 050,00 Kč

Varná konvice s nastavitelnou teplotou a precizním zobáčkem.

2 599,00 Kč

Precizní baristická váha s bluetooth technologií.

6 490,00 Kč

Nerezový dripper s plochým dnem pro rovnoměrnou extrakci.

999,00 Kč

Precizní košík ve verzi „ridgeless“.

569,00 Kč

Kombinace Frenchpressu a dripperu.

1 099,00 Kč

Inovovaný model kompaktního elektrického mlýnku kávy.

3 450,00 Kč

Tradiční způsob přípravy kávy.

639,00 Kč

Bělené papírové filtry určené pro Kalita Wave 185.

249,00 Kč

Kalibrace mlecích kamenů pro perfektní espresso a filtr s vysokou výtěžností extrakce.

2 999,00 Kč

Příprava filtrované kávy doma i v kanceláři.

5 999,00 Kč

Košík pro přípravu 1 porce espressa.

299,00 Kč

Čokoláda, holandské kakao, mohutné tělo

229,00 Kč

Jahodová funky pecka.

359,00 Kč

Jahodová funky pecka.

359,00 Kč

Na doma i na cesty

249,00 Kč

Bělené papírové filtry velikosti 4.

70,00 Kč

Hop