El Salvador La Haciendita espresso

Nový produkt

Hutné a sladké espresso s chutí mléčné čokolády a kakaa.

299,00 Kč včetně DPH

El Salvador La haciendita espresso

Tuhle vymazlenou kávu pocházející ze středoamerického El Salvadoru bychom vám rádi představili speciálně praženou na espresso.

Region Cerro El Tigre, ze kterého tato káva pochází, je díky svému terroiru známý především jemností čokolády a karamelu v chuti. Právě proto je tahle pecka z farmy La Haciendita naší jasnou volbou pro espresso i letos. Děkovat za ni můžeme především paní Marii Cristině Llach a její rodině, která se věnuje kávě téměř 30 let.

Káva je zpracována specifickým salvádorským způsobem zvaným „lavado“, který by v jiných končinách nazvali „white honey“. V depulperu je odstraněno přibližně 90% mezokarpu a násleně je káva v pergamenu a zbytky sladké dužiny usušena na zastíněných betonových pláních přibližně 15 dnů. Kvůli tomuto způsobu zpracování je nutné sbírat výhradně ideálně zralé- temně červné třešně.

Mléčná čokoláda, kakao a arašídové máslo je přesně to, co chcete ve svém espressu a cappuccinu cítit.

La Haciendita je mimo espresso perfektní také na batch brew.

Pražení

Tato káva je upražena pro přípravu espressa. Development, tedy doba od započetí tzv. prvního cracku, je okolo 20%, což je přibližně 120 vteřin. Celkově se 1 várka praží okolo 11 minut. Cílem pražení pro espresso je zachovat charakter dané kávy bez „zelených a syrových" chutí způsobených málo intenzivním pražením nebo „hořkých a štiplavých“ tonů, které jsou v kávě vyvolané příliš dlouhým nebo jinak agresivním pražením.

Čerstvost a životnost kávy

Kávu pražíme v podstatě každý den, ale k vám na mlýnek se dostává okolo 2-3 dne od upražení. Je tedy velmi čerstvá. To má mnoho výhod, ale i nevýhod. Pojďme si je shrnout.

Ihned potom co kávu upražíme, je zabalena do sáčků se zpětným ventilem. Oxid uhličitý, který káva produkuje ve velkém množství ještě pár dnů po upražení, vytlačí ven vzduch (to jsme hodně zjednodušili) a tím dochází k částečné „konzervaci“ obsahu balení. Káva uvnitř vydrží fit ještě přibližně 8 týdnů a někdy i déle. Nemusíte se tedy bát, že káva, která je 2 měsíce po upražení a stále uzavřená v neporušeném obalu, bude chutnat nějak špatně.

Na druhou stranu, káva konzumované těsně po upražení, tedy 1-3 dny od data pražení, může chutnat podobně, jako by byla lehce přepražená (svíravě, dřevitě, atd.). Opět je na vině oxid uhličitý, jehož koncentrace v praženém zrnu ještě neklesla na potřebnou úroveň. Proto doporučujeme kávu praženou jako espresso roast, konzumovat nejdříve 7 dní od data pražení.

Skladování

Kávu doporučujeme po otevření spotřebovat co nejrychleji. Ze zkušenosti víme, že přibližně 14 dnů po otevření balení, chutná káva stále tak, jak má. Proto je velikost našich krabiček 250 g. Jste-li velkokonzument, můžete také zvolit balení 1.000 nebo 2.000 g, ovšem počítejte prosím s tím, jak rychlete kávu stihnete „spotřebovat“. Káva otevřená déle jak měsíc už bude za zenitem.

Skladovat kávu doporučujeme v původním balení. Rozhodně ji neumisťujte do ledničky. Můžete však kávu zavakuovat klasickou kuchyňskou vakuovačkou. Navíc, vakuovací sáčky se dají znovu použít. Káva „vydrží“ déle. A chcete-li experimentovat- vakuovanou kávu můžete zmrazit v mrazáku a ochutnat třeba za rok. Pak nám dejte vědět jak chutnala na info@fiftybeans.cz

Odrůda Bourbon
Zpracování white honey
Nadmořská výška 1.600 m.n.m.
Producent Maria Cristina Llach
Chuť a aroma mléčná čokoláda, kakao a arašídové máslo
Země původu region Cerro El Tigre, El Salvador

Tento produkt zatím nemá hodnocení.

Napsat recenzi

El Salvador La Haciendita espresso

El Salvador La Haciendita espresso

Hutné a sladké espresso s chutí mléčné čokolády a kakaa.

Objevte

Podobné produkty

Broskev, pomeranče a moc příjemná limetková dochuť.

359,00 Kč

Hezky vyvážená káva s chutí borůvek, švestek a mléčné čokolády.

339,00 Kč

Čajová růže, kytičky, citrusy a příjemně sladká dochuť rozinek.

299,00 Kč

Hezky sladké a šťavnaté espresso. Borůvkové aroma a chuť švestkové marmelády a smetany.

339,00 Kč

Velmi sladká naturalka s perfektní aromatikou a čistou chutí tropického ovoce.

379,00 Kč

Pravděpodobně ten nejvariabilnější způsob přípravy kávy na světě.

929,00 Kč

Základní sada pro metodu přípravy kávy zvanou V60.

399,00 Kč

Vždy čerstvě namletá káva. Doma i na cestách.

1 149,00 Kč

Druhá a vylepšená generace oblíbené baristické váhy.

2 050,00 Kč

Varná konvice s nastavitelnou teplotou a precizním zobáčkem.

2 599,00 Kč

Precizní baristická váha s bluetooth technologií.

6 490,00 Kč

Nerezový dripper s plochým dnem pro rovnoměrnou extrakci.

999,00 Kč

Precizní košík ve verzi „ridgeless“.

569,00 Kč

Kombinace Frenchpressu a dripperu.

1 099,00 Kč

Inovovaný model kompaktního elektrického mlýnku kávy.

3 450,00 Kč

Tradiční způsob přípravy kávy.

639,00 Kč

Bělené papírové filtry určené pro Kalita Wave 185.

249,00 Kč

Kalibrace mlecích kamenů pro perfektní espresso a filtr s vysokou výtěžností extrakce.

2 999,00 Kč

Příprava filtrované kávy doma i v kanceláři.

5 999,00 Kč

Košík pro přípravu 1 porce espressa.

299,00 Kč

Čokoláda, holandské kakao, mohutné tělo

229,00 Kč

Jahodová funky pecka.

359,00 Kč

Jahodová funky pecka.

359,00 Kč

Na doma i na cesty

249,00 Kč

Bělené papírové filtry velikosti 4.

70,00 Kč

Hop