Fifty espresso

Nový produkt

Čokoláda, holandské kakao, mohutné tělo

229,00 Kč včetně DPH

Fifty espresso

Rádi bychom Vám představili Fifty espresso. Je to naše vymazlená káva, na jejímž „naladění“ jsme pracovali téměř 3 měsíce. Jedná se o směs 4 káv z Amerického kontinentu, tedy:

25% Mexiko Monte Alban

25% Nikaragua La Mia honey

25% Guatemala San Antonio

25% Nikaragua Los Cipreces

Pojďme si tento espresso blend a jeho filozofii blíže představit v následujících bodech:

- Fifty espresso je káva pražená stylem tzv. amerického espressa, což je o malinkatý kousek tmavší stupeň pražení, než u našich běžných „espresso roastů“

- díky tmavšímu pražení je Fifty espresso vhodné jak do profesionálních espresso kávovarů, tak do tzv. kancelářských a domácích automatických kávovarů

- vyznačuje se téměr nulovou aciditou (kyselostí) a plným tělem s velkou mírou sladkosti

- při pražení se stále pohybujeme v mezích 1. cracku, což znamená, že káva nebude po delší době v balení zapáchat tak, jak tomu bývá u tmavého italského stylu pražení, kde se oleje „derou“ na povrch zrnka.

- cuppingové skóre všech káv, které jsou v blendu obsaženy, se pohybuje mezi 83-85 body, dle stupnice SCAA. Jedná se tedy o výběrovou kávu. Samozřejmostí je, že kávy jsou 100% arabika.

- Fifty espresso se skláda ze 4 druhů káv proto, abychom byli schopni udržet chuťový profil kávy po celý rok. Vzhledem k tomu, že používáme zejména kávy z aktuálních sklizní, občas se stane, že nějaká z káv dojde. Nahradíme ji pak novou, a to s minimálními následky na chuťový profil.

Pražení

Tato káva je upražena pro přípravu espressa. Development, tedy doba od započetí tzv. prvního cracku, je okolo 25%, což je přibližně 140 vteřin. Celkově se 1 várka praží okolo 12 minut. Cílem pražení pro espresso je zachovat charakter dané kávy bez „zelených a syrových" chutí způsobených málo intenzivním pražením nebo „hořkých a štiplavých“ tonů, které jsou v kávě vyvolané příliš dlouhým nebo jinak agresivním pražením.

Čerstvost a životnost kávy

Kávu pražíme v podstatě každý den, ale k vám na mlýnek se dostává okolo 2-3 dne od upražení. Je tedy velmi čerstvá. To má mnoho výhod, ale i nevýhod. Pojďme si je shrnout.

Ihned potom co kávu upražíme, je zabalena do sáčků se zpětným ventilem. Oxid uhličitý, který káva produkuje ve velkém množství ještě pár dnů po upražení, vytlačí ven vzduch (to jsme hodně zjednodušili) a tím dochází k částečné „konzervaci“ obsahu balení. Káva uvnitř vydrží fit ještě přibližně 8 týdnů a někdy i déle. Nemusíte se tedy bát, že káva, která je 2 měsíce po upražení a stále uzavřená v neporušeném obalu, bude chutnat nějak špatně.

Na druhou stranu, káva konzumované těsně po upražení, tedy 1-3 dny od data pražení, může chutnat podobně, jako by byla lehce přepražená (svíravě, dřevitě, atd.). Opět je na vině oxid uhličitý, jehož koncentrace v praženém zrnu ještě neklesla na potřebnou úroveň. Proto doporučujeme kávu praženou jako espresso roast, konzumovat nejdříve 7 dní od data pražení.

Skladování

Kávu doporučujeme po otevření spotřebovat co nejrychleji. Ze zkušenosti víme, že přibližně 14 dnů po otevření balení, chutná káva stále tak, jak má. Proto je velikost našich krabiček 250 g. Jste-li velkokonzument, můžete také zvolit balení 1.000 nebo 2.000 g, ovšem počítejte prosím s tím, jak rychlete kávu stihnete „spotřebovat“. Káva otevřená déle jak měsíc už bude za zenitem.

Skladovat kávu doporučujeme v původním balení. Rozhodně ji neumisťujte do ledničky. Můžete však kávu zavakuovat klasickou kuchyňskou vakuovačkou. Navíc, vakuovací sáčky se dají znovu použít. Káva „vydrží“ déle. A chcete-li experimentovat- vakuovanou kávu můžete zmrazit v mrazáku a ochutnat třeba za rok. Pak nám dejte vědět jak chutnala na info@fiftybeans.cz

Odrůda Caturra, Bourbon, Mundo Novo
Zpracování promyté a honey
Nadmořská výška 1.200 - 1.800 m. n. m.
Producent lokální farmářské kooperace
Chuť a aroma čokoláda a holandské kakao
Země původu Nikaragua, Guatemala, Mexiko
Známka 
2018-01-06

Úplná pecka

Koupeno mamince od Ježíška a nemůže si to vynachválit. Mají doma automat jura a prý nic lepšího nepili.

  • Pro 1 z 1 je toto hodnocení užitečné.

Napsat recenzi

Fifty espresso

Fifty espresso

Čokoláda, holandské kakao, mohutné tělo

Objevte

Podobné produkty

Broskev, pomeranče a moc příjemná limetková dochuť.

359,00 Kč

Hezky vyvážená káva s chutí borůvek, švestek a mléčné čokolády.

339,00 Kč

Čajová růže, kytičky, citrusy a příjemně sladká dochuť rozinek.

299,00 Kč

Hezky sladké a šťavnaté espresso. Borůvkové aroma a chuť švestkové marmelády a smetany.

339,00 Kč

Hutné a sladké espresso s chutí mléčné čokolády a kakaa.

299,00 Kč

Velmi sladká naturalka s perfektní aromatikou a čistou chutí tropického ovoce.

379,00 Kč

Pravděpodobně ten nejvariabilnější způsob přípravy kávy na světě.

929,00 Kč

Základní sada pro metodu přípravy kávy zvanou V60.

399,00 Kč

Vždy čerstvě namletá káva. Doma i na cestách.

1 149,00 Kč

Druhá a vylepšená generace oblíbené baristické váhy.

2 050,00 Kč

Varná konvice s nastavitelnou teplotou a precizním zobáčkem.

2 599,00 Kč

Precizní baristická váha s bluetooth technologií.

6 490,00 Kč

Nerezový dripper s plochým dnem pro rovnoměrnou extrakci.

999,00 Kč

Precizní košík ve verzi „ridgeless“.

569,00 Kč

Kombinace Frenchpressu a dripperu.

1 099,00 Kč

Inovovaný model kompaktního elektrického mlýnku kávy.

3 450,00 Kč

Tradiční způsob přípravy kávy.

639,00 Kč

Bělené papírové filtry určené pro Kalita Wave 185.

249,00 Kč

Kalibrace mlecích kamenů pro perfektní espresso a filtr s vysokou výtěžností extrakce.

2 999,00 Kč

Příprava filtrované kávy doma i v kanceláři.

5 999,00 Kč

Košík pro přípravu 1 porce espressa.

299,00 Kč

Jahodová funky pecka.

359,00 Kč

Jahodová funky pecka.

359,00 Kč

Na doma i na cesty

249,00 Kč

Bělené papírové filtry velikosti 4.

70,00 Kč

Hop