El Salvador Don Antonio espresso

Nový produkt

Hutné espresso s chutí višní v čokoládě, kakaa a karamelu.

299,00 Kč včetně DPH

El Salvador Don Antonio

Kávu z El Salvadoru nakupujeme od našeho kamaráda Eduarda Hernandeze již 3. rokem. Tentokrát jsme však nakoupili přímo z farmy jeho rodičů- Santa Cristina, které se nachází kousek od města San Salvador.

Tento lot pojmenovaný po Eduardově dědečkovi „Don Antonio“, byl zpracován metodou orange honey. Jedná se o směs odrůd Bourbon a Sarchimor. Ručně sesbírané kávovníkové třešně se zbaví približně 30% dužiny a následně se 10 dní suší na afrických postelích. Poté jsou baleny do grain pro pytlů a na 2 měsíce uskladněny pro stabilizaci chemických reakcí uvnitř zrna. Po uplnutí této doby jsou sušené třešně oloupány a zrnka exportovány.

Důkazem toho, že na farmě zvládají zpracování kávy opravdu bravurně je příjemně hutné espresso s tóny třešní, kakaa a karamelu.

Letos je to navíc vůbec poprvé co se rodině Hernandez podařilo prodat veškerou sklizeň již v předobjednávkách. Celá tak byla exportována do Evropy. Nám se podařilo ukořistit celý lot Don Antonio, tak neváhejte, protože opravdu stojí za ochutnání.

Pražení

Tato káva je upražena pro přípravu espressa. Development, tedy doba od započetí tzv. prvního cracku, je okolo 20%, což je přibližně 120 vteřin. Celkově se 1 várka praží okolo 11 minut. Cílem pražení pro espresso je zachovat charakter dané kávy bez „zelených a syrových" chutí způsobených málo intenzivním pražením nebo „hořkých a štiplavých“ tonů, které jsou v kávě vyvolané příliš dlouhým nebo jinak agresivním pražením.

Čerstvost a životnost kávy

Kávu pražíme v podstatě každý den, ale k vám na mlýnek se dostává okolo 2-3 dne od upražení. Je tedy velmi čerstvá. To má mnoho výhod, ale i nevýhod. Pojďme si je shrnout.

Ihned potom co kávu upražíme, je zabalena do sáčků se zpětným ventilem. Oxid uhličitý, který káva produkuje ve velkém množství ještě pár dnů po upražení, vytlačí ven vzduch (to jsme hodně zjednodušili) a tím dochází k částečné „konzervaci“ obsahu balení. Káva uvnitř vydrží fit ještě přibližně 8 týdnů a někdy i déle. Nemusíte se tedy bát, že káva, která je 2 měsíce po upražení a stále uzavřená v neporušeném obalu, bude chutnat nějak špatně.

Na druhou stranu, káva konzumované těsně po upražení, tedy 1-3 dny od data pražení, může chutnat podobně, jako by byla lehce přepražená (svíravě, dřevitě, atd.). Opět je na vině oxid uhličitý, jehož koncentrace v praženém zrnu ještě neklesla na potřebnou úroveň. Proto doporučujeme kávu praženou jako espresso roast, konzumovat nejdříve 7 dní od data pražení.

Skladování

Kávu doporučujeme po otevření spotřebovat co nejrychleji. Ze zkušenosti víme, že přibližně 14 dnů po otevření balení, chutná káva stále tak, jak má. Proto je velikost našich krabiček 250 g. Jste-li velkokonzument, můžete také zvolit balení 1.000 nebo 2.000 g, ovšem počítejte prosím s tím, jak rychlete kávu stihnete „spotřebovat“. Káva otevřená déle jak měsíc už bude za zenitem.

Skladovat kávu doporučujeme v původním balení. Rozhodně ji neumisťujte do ledničky. Můžete však kávu zavakuovat klasickou kuchyňskou vakuovačkou. Navíc, vakuovací sáčky se dají znovu použít. Káva „vydrží“ déle. A chcete-li experimentovat- vakuovanou kávu můžete zmrazit v mrazáku a ochutnat třeba za rok. Pak nám dejte vědět jak chutnala na info@fiftybeans.cz

Odrůda Bourbon, Sarchimor
Zpracování orange honey
Nadmořská výška 1.150 m. n. m.
Producent Rene Hernandez
Chuť a aroma višně, kakao, karamel
Země původu region San Salvador, El Salvador

Napsat recenzi

El Salvador Don Antonio espresso

El Salvador Don Antonio espresso

Hutné espresso s chutí višní v čokoládě, kakaa a karamelu.

Objevte

Podobné produkty

Pravděpodobně ten nejvariabilnější způsob přípravy kávy na světě.

929,00 Kč

Základní sada pro metodu přípravy kávy zvanou V60.

399,00 Kč

Vždy čerstvě namletá káva. Doma i na cestách.

1 149,00 Kč

Druhá a vylepšená generace oblíbené baristické váhy.

2 050,00 Kč

Varná konvice s nastavitelnou teplotou a precizním zobáčkem.

2 999,00 Kč

Precizní baristická váha s bluetooth technologií.

6 490,00 Kč

Nerezový dripper s plochým dnem pro rovnoměrnou extrakci.

999,00 Kč

Precizní košík ve verzi „ridgeless“.

569,00 Kč

Kombinace Frenchpressu a dripperu.

1 099,00 Kč

Inovovaný model kompaktního elektrického mlýnku kávy.

3 450,00 Kč

Tradiční způsob přípravy kávy.

639,00 Kč

Bělené papírové filtry určené pro Kalita Wave 185.

249,00 Kč

Kalibrace mlecích kamenů pro perfektní espresso a filtr s vysokou výtěžností extrakce.

2 999,00 Kč

Příprava filtrované kávy doma i v kanceláři.

5 999,00 Kč

Košík pro přípravu 1 porce espressa.

299,00 Kč

Čokoláda, holandské kakao, hutné tělo

229,00 Kč

Na doma i na cesty

249,00 Kč

Bělené papírové filtry velikosti 4.

70,00 Kč

Perfektně sladká káva po broskvích s moc příjemnou aciditou brusinek.

299,00 Kč

Velmi šťavnaté espresso s chutí sušených brusinek a švestek. Perfektně ladí s mlékem.

299,00 Kč

Velmi hutná a šťavnatá káva s chutí zeleného jablka a rybízu.

359,00 Kč

Čajově jemná káva se super sladkostí a vyváženou aciditou.

339,00 Kč

Příjemně vyvážené espresso s chutí kakaa, karamelu a javorového sirupu.

299,00 Kč

Ideální dárek od Ježíška.

2 300,40 Kč 2 556,00 Kč -10%

Ideální dárek od Ježíška.

430,20 Kč 478,00 Kč -10%

Hop