Kostarika Roger Moreña

Nový produkt

Čajově jemná káva se super sladkostí a vyváženou aciditou.

339,00 Kč včetně DPH

Kostarika Roger Moreña

Roger se kávě věnuje v podstatě celý život. Do jejího pěstování a zpracování ho zasvětili rodiče. Nicméně své nabyté zkušenosti zúročuje až poslední 2 roky, kdy celý proces od pěstování až po zpracování kávy zajišťuje sám. Donedávna totiž třešně prodával v rámci farmářské kooperace, což bylo finančně velmi neuspokojivé a znamenalo to postupné snižování kvality produkované kávy. 

V současné době Roger kromě farmy Santa Teresa, ze které náš lot pochází, vlastní 12 dalších menších farem. Všechny jsou zasvěceny výběrové kávě té nejvyšší kvality. 

Díky nadmořské výšce přes 1.900 metrů se zde daří i takovým odrůdám, jako je třeba keňská SL28. 

Kávy od Rogera, které jsme měli možnost ochutnat, nás doslova nadchly a nemůžeme se dočkat dalších sklizní.

Pro letošní rok jsme vybrali kávu odrůdy Catuai z mikro lotu Viuda. Tato káva byla zpracována metodou white honey. Výsledkem je krásně lehká káva, která si drží jiskrnou aciditu a překvapivou sladkost. 

Nejvíce nás zaujala chuť heřmánkového čaje a bílého hrozna se sladkostí žlutých švestek.

Nutno také podotknout, že káva je zpracována velmi poctivě a důsledně. V lotu se nenachází v podstatě žádná extrémně světlá zrnka z nedozrálých třešní, což se nám snad nikdy u káv z Kostariky nestalo. Smekáme a děkujeme za tenhle skvost.

Pražení

Tato káva je upražena pro přípravu filtrované kávy. Development, tedy doba od započetí tzv. prvního cracku v pražičce, je okolo 13%, což je přibližně 90 vteřin. Celkově se 1 várka praží okolo 11 minut. Cílem pražení pro filtrovanou kávu je zachovat charakter dané kávy bez „zelených a syrových" chutí způsobených málo intenzivním pražením nebo „hořkých a štiplavých“ tonů, které jsou v kávě vyvolané příliš dlouhým nebo jinak agresivním pražením.

Čerstvost a životnost kávy

Kávu pražíme v podstatě každý den, ale k vám na mlýnek se dostává okolo 2-3 dne od upražení. Je tedy velmi čerstvá. To má mnoho výhod, ale i nevýhod. Pojďme si je shrnout.

Ihned potom co kávu upražíme, je zabalena do sáčků se zpětným ventilem. Oxid uhličitý, který káva produkuje ve velkém množství ještě pár dnů po upražení, vytlačí ven vzduch (to jsme hodně zjednodušili) a tím dochází k částečné „konzervaci“ obsahu balení. Káva uvnitř vydrží fit ještě přibližně 8 týdnů a někdy i déle. Nemusíte se tedy bát, že káva, která je 2 měsíce po upražení a stále uzavřená v neporušeném obalu, bude chutnat nějak špatně.

Na druhou stranu, káva konzumované těsně po upražení, tedy 1-3 dny od data pražení, může chutnat podobně, jako by byla lehce přepražená (svíravě, dřevitě, atd.). Opět je na vině oxid uhličitý, jehož koncentrace v praženém zrnu ještě neklesla na potřebnou úroveň. Proto doporučujeme kávu praženou jako filter roast, konzumovat nejdříve 4 dny od data pražení.

Skladování

Kávu doporučujeme po otevření spotřebovat co nejrychleji. Ze zkušenosti víme, že přibližně 14 dnů po otevření balení, chutná káva stále tak, jak má. Proto je velikost našich krabiček 250 g. Jste-li velkokonzument, můžete také zvolit balení 1.000 nebo 2.000 g, ovšem počítejte prosím s tím, jak rychlete kávu stihnete „spotřebovat“. Káva otevřená déle jak měsíc už bude za zenitem.

Skladovat kávu doporučujeme v původním balení. Rozhodně ji neumisťujte do ledničky. Můžete však kávu zavakuovat klasickou kuchyňskou vakuovačkou. Navíc, vakuovací sáčky se dají znovu použít. Káva „vydrží“ déle. A chcete-li experimentovat- vakuovanou kávu můžete zmrazit v mrazáku a ochutnat třeba za rok. Pak nám dejte vědět jak chutnala na info@fiftybeans.cz

Odrůda Catuai
Zpracování white honey
Nadmořská výška 1.900 m. n. m.
Producent Roger Moreña
Chuť a aroma bílé hrozno, heřmánek, žlutá švestka
Země původu region Tarrazú, Kostarika

Napsat recenzi

Kostarika Roger Moreña

Kostarika Roger Moreña

Čajově jemná káva se super sladkostí a vyváženou aciditou.

Objevte

Podobné produkty

Pravděpodobně ten nejvariabilnější způsob přípravy kávy na světě.

929,00 Kč

Vždy čerstvě namletá káva. Doma i na cestách.

1 149,00 Kč

Druhá a vylepšená generace oblíbené baristické váhy.

2 050,00 Kč

Varná konvice s nastavitelnou teplotou a precizním zobáčkem.

2 999,00 Kč

Precizní baristická váha s bluetooth technologií.

6 490,00 Kč

Nerezový dripper s plochým dnem pro rovnoměrnou extrakci.

999,00 Kč

Precizní košík ve verzi „ridgeless“.

569,00 Kč

Kombinace Frenchpressu a dripperu.

1 099,00 Kč

Inovovaný model kompaktního elektrického mlýnku kávy.

3 450,00 Kč

Tradiční způsob přípravy kávy.

639,00 Kč

Bělené papírové filtry určené pro Kalita Wave 185.

249,00 Kč

Kalibrace mlecích kamenů pro perfektní espresso a filtr s vysokou výtěžností extrakce.

2 999,00 Kč

Příprava filtrované kávy doma i v kanceláři.

5 999,00 Kč

Košík pro přípravu 1 porce espressa.

299,00 Kč

Čokoláda, holandské kakao, hutné tělo

229,00 Kč

Na doma i na cesty

249,00 Kč

Bělené papírové filtry velikosti 4.

70,00 Kč

Perfektně sladká káva po broskvích s moc příjemnou aciditou brusinek.

299,00 Kč

Velmi šťavnaté espresso s chutí sušených brusinek a švestek. Perfektně ladí s mlékem.

299,00 Kč

Hutné espresso s chutí višní v čokoládě, kakaa a karamelu.

299,00 Kč

Velmi hutná a šťavnatá káva s chutí zeleného jablka a rybízu.

359,00 Kč

Příjemně vyvážené espresso s chutí kakaa, karamelu a javorového sirupu.

299,00 Kč

Hop