Nový produkt
Varovaní: poslední položka skladem!
Datum dostupnosti:
Káva s jisrknou aciditou kiwi a sladkostí vanilkového lusku.
Naše vůbec první káva z Guatemaly.
Tato velmi komplexní káva odrůd Caturra a Catuaí vás nadchne jisrknou aciditou a svěžím tělem, které se při chladnutí mění v příjemnou šťavnatost.
Své jméno lot El Zorro získal díky každoroční expedici motorkářů z Guatemala City až do města Esquipulas, kde se nachází "Basilica del Cristo Negro". Této události se lidově začalo říkat "La Caravana del Zorro".
Káva je zpracována tradiční promytou metodou se 48 hodinovou fermentací, důkladným promytím a následným sušením na zastíněných postelích.
V espressu nás baví acidita kiwi a sladkost třtinového cukru a mléčné čokolády.
Tato káva je upražena pro přípravu espressa. Development, tedy doba od započetí tzv. prvního cracku, je okolo 20%, což je přibližně 120 vteřin. Celkově se 1 várka praží okolo 11 minut. Cílem pražení pro espresso je zachovat charakter dané kávy bez „zelených a syrových" chutí způsobených málo intenzivním pražením nebo „hořkých a štiplavých“ tonů, které jsou v kávě vyvolané příliš dlouhým nebo jinak agresivním pražením.
Kávu pražíme v podstatě každý den, ale k vám na mlýnek se dostává okolo 2-3 dne od upražení. Je tedy velmi čerstvá. To má mnoho výhod, ale i nevýhod. Pojďme si je shrnout.
Ihned potom co kávu upražíme, je zabalena do sáčků se zpětným ventilem. Oxid uhličitý, který káva produkuje ve velkém množství ještě pár dnů po upražení, vytlačí ven vzduch (to jsme hodně zjednodušili) a tím dochází k částečné „konzervaci“ obsahu balení. Káva uvnitř vydrží fit ještě přibližně 8 týdnů a někdy i déle. Nemusíte se tedy bát, že káva, která je 2 měsíce po upražení a stále uzavřená v neporušeném obalu, bude chutnat nějak špatně.
Na druhou stranu, káva konzumované těsně po upražení, tedy 1-3 dny od data pražení, může chutnat podobně, jako by byla lehce přepražená (svíravě, dřevitě, atd.). Opět je na vině oxid uhličitý, jehož koncentrace v praženém zrnu ještě neklesla na potřebnou úroveň. Proto doporučujeme kávu praženou jako espresso roast, konzumovat nejdříve 7 dní od data pražení.
Kávu pražíme v úterý a ve středu. Uzávěrka objednávek je v úterní poledne. Expedice probíhá ve čtvrtek. Kávu obdržíte do pátku.
Kávu doporučujeme po otevření spotřebovat co nejrychleji. Ze zkušenosti víme, že přibližně 14 dnů po otevření balení, chutná káva stále tak, jak má. Proto je velikost našich krabiček 200 g. Jste-li velkokonzument, můžete také zvolit balení 1.000 nebo 2.000 g, ovšem počítejte prosím s tím, jak rychlete kávu stihnete „spotřebovat“. Káva otevřená déle jak měsíc už bude za zenitem.
Skladovat kávu doporučujeme v původním balení. Rozhodně ji neumisťujte do ledničky. Můžete však kávu zavakuovat klasickou kuchyňskou vakuovačkou. Navíc, vakuovací sáčky se dají znovu použít. Káva „vydrží“ déle. A chcete-li experimentovat- vakuovanou kávu můžete zmrazit v mrazáku a ochutnat třeba za rok. Pak nám dejte vědět jak chutnala na info@fiftybeans.cz
Odrůda | Catuai a Caturra |
Zpracování | promyté |
Nadmořská výška | 1.500 m. n. m. |
Producent | sdružení místních farmářů |
Chuť a aroma | kiwi, vanilka, švestky, třtinový cukr, čokoláda |
Země původu | department Chiquimula, Guatemala |
Varná konvice s nastavitelnou teplotou a precizním zobáčkem.
Kurz přípravy filtrované kávy pro začátečníky i domácí nadšence.
Kalibrace mlecích kamenů pro perfektní espresso a filtr s vysokou výtěžností extrakce.
Nádherně vyvážená káva se šťavnatostí černého rybízu a aromatikou levandule.
Kafe, který vlastně vůbec nechutná jako kafe! Cider, křížaly, šampaňské...