Guatemala El Zorro espresso

Nový produkt

Káva s jisrknou aciditou kiwi a sladkostí vanilkového lusku.

239,00 Kč včetně DPH

Guatemala El Zorro

Naše vůbec první káva z Guatemaly.

Tato velmi komplexní káva odrůd Caturra a Catuaí vás nadchne jisrknou aciditou a svěžím tělem, které se při chladnutí mění v příjemnou šťavnatost.

Své jméno lot El Zorro získal díky každoroční expedici motorkářů z Guatemala City až do města Esquipulas, kde se nachází "Basilica del Cristo Negro". Této události se lidově začalo říkat "La Caravana del Zorro".

Káva je zpracována tradiční promytou metodou se 48 hodinovou fermentací, důkladným promytím a následným sušením na zastíněných postelích.

V espressu nás baví acidita kiwi a sladkost třtinového cukru a mléčné čokolády.

Pražení

Tato káva je upražena pro přípravu espressa. Development, tedy doba od započetí tzv. prvního cracku, je okolo 20%, což je přibližně 120 vteřin. Celkově se 1 várka praží okolo 11 minut. Cílem pražení pro espresso je zachovat charakter dané kávy bez „zelených a syrových" chutí způsobených málo intenzivním pražením nebo „hořkých a štiplavých“ tonů, které jsou v kávě vyvolané příliš dlouhým nebo jinak agresivním pražením.

Čerstvost a životnost kávy

Kávu pražíme v podstatě každý den, ale k vám na mlýnek se dostává okolo 2-3 dne od upražení. Je tedy velmi čerstvá. To má mnoho výhod, ale i nevýhod. Pojďme si je shrnout.

Ihned potom co kávu upražíme, je zabalena do sáčků se zpětným ventilem. Oxid uhličitý, který káva produkuje ve velkém množství ještě pár dnů po upražení, vytlačí ven vzduch (to jsme hodně zjednodušili) a tím dochází k částečné „konzervaci“ obsahu balení. Káva uvnitř vydrží fit ještě přibližně 8 týdnů a někdy i déle. Nemusíte se tedy bát, že káva, která je 2 měsíce po upražení a stále uzavřená v neporušeném obalu, bude chutnat nějak špatně.

Na druhou stranu, káva konzumované těsně po upražení, tedy 1-3 dny od data pražení, může chutnat podobně, jako by byla lehce přepražená (svíravě, dřevitě, atd.). Opět je na vině oxid uhličitý, jehož koncentrace v praženém zrnu ještě neklesla na potřebnou úroveň. Proto doporučujeme kávu praženou jako espresso roast, konzumovat nejdříve 7 dní od data pražení.

Kávu pražíme v úterý a ve středu. Uzávěrka objednávek je v úterní poledne. Expedice probíhá ve čtvrtek. Kávu obdržíte do pátku.

Skladování

Kávu doporučujeme po otevření spotřebovat co nejrychleji. Ze zkušenosti víme, že přibližně 14 dnů po otevření balení, chutná káva stále tak, jak má. Proto je velikost našich krabiček 200 g. Jste-li velkokonzument, můžete také zvolit balení 1.000 nebo 2.000 g, ovšem počítejte prosím s tím, jak rychlete kávu stihnete „spotřebovat“. Káva otevřená déle jak měsíc už bude za zenitem.

Skladovat kávu doporučujeme v původním balení. Rozhodně ji neumisťujte do ledničky. Můžete však kávu zavakuovat klasickou kuchyňskou vakuovačkou. Navíc, vakuovací sáčky se dají znovu použít. Káva „vydrží“ déle. A chcete-li experimentovat- vakuovanou kávu můžete zmrazit v mrazáku a ochutnat třeba za rok. Pak nám dejte vědět jak chutnala na info@fiftybeans.cz

Odrůda Catuai a Caturra
Zpracování promyté
Nadmořská výška 1.500 m. n. m.
Producent sdružení místních farmářů
Chuť a aroma kiwi, vanilka, švestky, třtinový cukr, čokoláda
Země původu department Chiquimula, Guatemala

Napsat recenzi

Guatemala El Zorro espresso

Guatemala El Zorro espresso

Káva s jisrknou aciditou kiwi a sladkostí vanilkového lusku.

Objevte

Podobné produkty

Pravděpodobně ten nejvariabilnější způsob přípravy kávy na světě.

929,00 Kč

Základní sada pro metodu přípravy kávy zvanou V60.

399,00 Kč

Vždy čerstvě namletá káva. Doma i na cestách.

1 149,00 Kč

Druhá a vylepšená generace oblíbené baristické váhy.

2 050,00 Kč

Varná konvice s nastavitelnou teplotou a precizním zobáčkem.

2 999,00 Kč

Kurz přípravy filtrované kávy pro začátečníky i domácí nadšence.

2 999,00 Kč

Precizní baristická váha s bluetooth technologií.

6 490,00 Kč

Nerezový dripper s plochým dnem pro rovnoměrnou extrakci.

999,00 Kč

Precizní košík ve verzi „ridgeless“.

569,00 Kč

Kombinace Frenchpressu a dripperu.

1 099,00 Kč

Inovovaný model kompaktního elektrického mlýnku kávy.

3 450,00 Kč

Tradiční způsob přípravy kávy.

639,00 Kč

Kalibrace mlecích kamenů pro perfektní espresso a filtr s vysokou výtěžností extrakce.

2 999,00 Kč

Příprava filtrované kávy doma i v kanceláři.

5 999,00 Kč

Košík pro přípravu 1 porce espressa.

299,00 Kč

Čokoláda, holandské kakao, hutné tělo

179,00 Kč

Na doma i na cesty

249,00 Kč

Bělené papírové filtry velikosti 4.

70,00 Kč

Káva s jisrknou aciditou kiwi a sladkostí vanilkového lusku.

239,00 Kč

Nádherně vyvážená káva se šťavnatostí černého rybízu a aromatikou levandule.

399,00 Kč

Velmi pitelná káva se šťavnatostí lesních plodů.

259,00 Kč

Hop