Ekvádor Vitaliano Merino

Nový produkt

Nádherně vyvážená káva se šťavnatostí černého rybízu a aromatikou levandule.

399,00 Kč včetně DPH

Ekvádor Vitaliano Merino

Tahle káva je naprostý úlet! Chutná absolutně jinak, než jsme byli u ekvádorských káv zvyklí. Při slepé ochutnávce by ji většina označila spíše za kávu z Keni.

Velmi nás zaujala vyvážená šťavnatost černého rybízu, která je vyvážena sladkostí medového melounu. To vše zabaleno v aromatice levandulí.

Téměr sedmdesátiletý Vitaliano s rodinou zpracovává svou kávu tradiční promytou metodou. Pro lepší třídění a "vypeckování" se káva nejdříve ponoří do vody. Dužina se pak lépe oddělí od zrna v pergamenu. Následně je káva fermentována přibližne 20 hodin. Sušení probíha na zastíněných postelích další 3 týdny.

Ekvádorské výběrové kávy, díky tamějšímu ekonomickému systému, patří k těm dražším. Můžeme vám ale slíbit, že to opravdu stojí za to!

Pražení

Tato káva je upražena pro přípravu filtrované kávy. Development, tedy doba od započetí tzv. prvního cracku v pražičce, je okolo 13%, což je přibližně 90 vteřin. Celkově se 1 várka praží okolo 11 minut. Cílem pražení pro filtrovanou kávu je zachovat charakter dané kávy bez „zelených a syrových" chutí způsobených málo intenzivním pražením nebo „hořkých a štiplavých“ tonů, které jsou v kávě vyvolané příliš dlouhým nebo jinak agresivním pražením.

Čerstvost a životnost kávy

Kávu pražíme v podstatě každý den, ale k vám na mlýnek se dostává okolo 2-3 dne od upražení. Je tedy velmi čerstvá. To má mnoho výhod, ale i nevýhod. Pojďme si je shrnout.

Ihned potom co kávu upražíme, je zabalena do sáčků se zpětným ventilem. Oxid uhličitý, který káva produkuje ve velkém množství ještě pár dnů po upražení, vytlačí ven vzduch (to jsme hodně zjednodušili) a tím dochází k částečné „konzervaci“ obsahu balení. Káva uvnitř vydrží fit ještě přibližně 8 týdnů a někdy i déle. Nemusíte se tedy bát, že káva, která je 2 měsíce po upražení a stále uzavřená v neporušeném obalu, bude chutnat nějak špatně.

Na druhou stranu, káva konzumované těsně po upražení, tedy 1-3 dny od data pražení, může chutnat podobně, jako by byla lehce přepražená (svíravě, dřevitě, atd.). Opět je na vině oxid uhličitý, jehož koncentrace v praženém zrnu ještě neklesla na potřebnou úroveň. Proto doporučujeme kávu praženou jako filter roast, konzumovat nejdříve 4 dny od data pražení.

Kávu pražíme v úterý a ve středu. Uzávěrka objednávek je v úterní poledne. Expedice probíhá ve čtvrtek. Kávu obdržíte do pátku.

Skladování

Kávu doporučujeme po otevření spotřebovat co nejrychleji. Ze zkušenosti víme, že přibližně 14 dnů po otevření balení, chutná káva stále tak, jak má. Proto je velikost našich krabiček 200 g. Jste-li velkokonzument, můžete také zvolit balení 1.000 nebo 2.000 g, ovšem počítejte prosím s tím, jak rychlete kávu stihnete „spotřebovat“. Káva otevřená déle jak měsíc už bude za zenitem.

Skladovat kávu doporučujeme v původním balení. Rozhodně ji neumisťujte do ledničky. Můžete však kávu zavakuovat klasickou kuchyňskou vakuovačkou. Navíc, vakuovací sáčky se dají znovu použít. Káva „vydrží“ déle. A chcete-li experimentovat- vakuovanou kávu můžete zmrazit v mrazáku a ochutnat třeba za rok. Pak nám dejte vědět jak chutnala na info@fiftybeans.cz

Odrůda Caturra a Typica Mejorado
Zpracování promyté
Nadmořská výška 1.750 m. n. m.
Producent Vitaliano Merino
Chuť a aroma černý rybíz, medový meloun, levandule
Země původu department Zamora, Ekvádor

Napsat recenzi

Ekvádor Vitaliano Merino

Ekvádor Vitaliano Merino

Nádherně vyvážená káva se šťavnatostí černého rybízu a aromatikou levandule.

Objevte

Podobné produkty

Pravděpodobně ten nejvariabilnější způsob přípravy kávy na světě.

929,00 Kč

Základní sada pro metodu přípravy kávy zvanou V60.

399,00 Kč

Vždy čerstvě namletá káva. Doma i na cestách.

1 149,00 Kč

Druhá a vylepšená generace oblíbené baristické váhy.

2 050,00 Kč

Varná konvice s nastavitelnou teplotou a precizním zobáčkem.

2 999,00 Kč

Kurz přípravy filtrované kávy pro začátečníky i domácí nadšence.

2 999,00 Kč

Precizní baristická váha s bluetooth technologií.

6 490,00 Kč

Nerezový dripper s plochým dnem pro rovnoměrnou extrakci.

999,00 Kč

Precizní košík ve verzi „ridgeless“.

569,00 Kč

Kombinace Frenchpressu a dripperu.

1 099,00 Kč

Inovovaný model kompaktního elektrického mlýnku kávy.

3 450,00 Kč

Tradiční způsob přípravy kávy.

639,00 Kč

Kalibrace mlecích kamenů pro perfektní espresso a filtr s vysokou výtěžností extrakce.

2 999,00 Kč

Příprava filtrované kávy doma i v kanceláři.

5 999,00 Kč

Košík pro přípravu 1 porce espressa.

299,00 Kč

Čokoláda, holandské kakao, hutné tělo

179,00 Kč

Na doma i na cesty

249,00 Kč

Bělené papírové filtry velikosti 4.

70,00 Kč

Káva s jisrknou aciditou kiwi a sladkostí vanilkového lusku.

239,00 Kč

Káva s jisrknou aciditou kiwi a sladkostí vanilkového lusku.

239,00 Kč

Velmi pitelná káva se šťavnatostí lesních plodů.

259,00 Kč

Hop