Používáte příliš tvrdou vodu
Filtr připravený z kvalitního zrna a vhodné vody má příjemnou a jiskrnou šťavnatost. Pokud se vám nedaří tohoto výsledku dosáhnout, může být problém ve vodě, respektive v její uhličitanové tvrdosti (KH). Voda vhodná na filtr má KH mezi 40 až 80 mg/l CaCO₃ (ppm). Pokud použijete vodu s mnohonásobně vyšší tvrdostí (například vodu z vodovodního řadu), váš filtr bude chutnat ploše a rozdíly mezi jednotlivými druhy kávy a jejich zpracováním se setřou. Všechno pak chutná „tak nějak stejně“.
Řešení existuje hned několik:
1) Filtrace
Filtrací lze odstranit podstatnou část nečistot a tvrdosti, ale budete stále závislí na kvalitě vstupní vody. Máte-li extrémně tvrdou vodu (500 ppm a více), pravděpodobně vám filtrace nepomůže. Informace o tvrdosti vody ve vašem vodovodním řádu lze dohledat online.
2) Balená voda
Nejdostupnějším řešením je najít balenou vodu s výše uvedenými parametry. Na etiketě sledujte hodnotu HCO₃⁻, která je největším přispěvatelem alkalinity. Ideálně by měla být do 80 mg/l.
3) Reverzní osmóza s mineralizací
Osmóza vodu zbaví téměř všech minerálů a remineralizací se dodají zpět ty, které jsou pro přípravu kávy vhodné. Jde však o finančně náročné řešení, které je pro domácí použití prakticky nesmyslné.
4) Minerály Lotus
Lotusky se aplikují do destilované vody a umožní vám upravit vodu na míru – přidáte tam pouze ty minerály a v takových koncentracích, aby vaše káva chutnala co nejlépe. Mrknout na ně můžete zde.
Používáte nevhodný mlýnek
Tady je to jednoduché: nepoužívejte nožové mlýnky, které kávu „sekají“. Místo nich používejte pouze mlýnky s ocelovými plochými nebo kónickými mlecími kameny.
Používáte nekvalitní kávu
Ze špatného zrna dobrý filtr neuděláte, ani kdybyste se na hlavu stavěli. Nakupujte proto kávová zrna od lokálních pražíren, které dbají na kvalitu. Třeba od nás.